Preview

Soil Science and Agrochemistry

Advanced search

THE COMPARATIVE ANALYSIS OF COMPOSITION OF ESSENTIAL AMINO ACIDS IN BASIC PRODUCTION OF CEREALS

Abstract

As a result of long-term investigation of amino acids composition (lysine, threonine, valine, methionine, isoleucine, leucine, phenylalanine) in grain it is established, that under the averaged specific contents of critical amino acids winter and spring cereals can be ranged on decrease in a following order: bare-grained oats (12,86 g/kg) > barley (8,91) > spring wheat (8,18)> buckwheat (7,76) > winter triticale (7,75 g/kg) > winter wheat (7,03) > spring triticale (6,91) > winter rye (6,75) > oats (6,7) > millet (5,37 g/kg); essential amino acids: bare-grained oats (42,36 g/kg) > barley (33,74) > millet (30,54) > spring wheat (30,03) > winter wheat (28,72) > winter triticale (26,92) > buckwheat (25,98) > oats (25,89) > winter rye (24,81 g/kg) > spring triticale (24,33 g/kg). Differences of averages on a specific yield of critical amino acids with grain on 1 hectare have been found up to 2,5 times, essential amino acids - up to 1,7 times.

About the Authors

D. V. Markevich
Институт почвоведения и агрохимии, г. Минск, Беларусь
Russian Federation


Yu. V. Putyatin
Институт почвоведения и агрохимии, г. Минск, Беларусь
Russian Federation


O. M. Tavrykina
Институт почвоведения и агрохимии, г. Минск, Беларусь
Russian Federation


References

1. Трисвятский, Л.А. Хранение и технология сельскохозяйственных продуктов / Л.А. Трисвятский. - М.: Колос, 1983. - 390 с.

2. Растительный белок / пер. с французского В.Г. Долгополова; под ред. Т.П. Микулович. - М.: Агропромиздат. - 1991. - 684 с.

3. Плешков, Б.П. Биохимия сельскохозяйственных растений / Б.П. Плешков. - М.:Агропромиздат, 1987. - 494 с.

4. Казаков, Е.Д. Биохимия зерна и продуктов его переработки / Е.Д. Казаков, В.П. Кретович. - М.: Агропромиздат, 1989. - 368 с.

5. Биохимия / В.Г. Щербаков [и др.]. - М.: Колос, 2003. - 440 с.

6. Тюльдюков, В.А. Теория и практика луговодства / В.А. Тюльдюков. - М.: Росагропромиздат. - 1988. - 223 с.

7. Емельянова, Н.А. Белки семян и масличных культур / Н.А. Емельянова, А.Г. Тихонова. - М.: Колос, 1977. - 312 с.

8. Беркутова, Н.С. Методы оценки и формирование качества зерна. - М.: Росагропромиздат. - 1991. - 206 с.

9. Крецу, Л.Г. Мир пищевых растений / Л.Г. Крецу, Л.Г. Домащенко, М.Д. Соколов; под. ред. А.Ф. Палия. - Кишинев, 1989. - 328 c.

10. Купцов, Н.С. Роль белка и его аминокислотный состав в основных зернофуражных культурах / Н.С. Купцов, В.Ч. Шор // Наше сельское хозяйство. - 2009. - № 5. - С. 8-13.

11. Кретович, В.Л. Биохимия зерна и хлеба / В.Л. Кретович. - М.: Наука, 1991. - 136 с.

12. Gratzfeld-Huesgen, A. Sensitive and Reliable Amino Acid Analysis in Protein Hydrolysates using the Agilent 1100 Series HPLC. Technical Note / A. Gratzfeld-Huesgen // Copyright © 1998, 1999 Agilent Technologies, Publication Number 5968-5658E, 1999. - 12 p.

13. Сельское хозяйство Республики Беларусь: стат. сборник / И.А.Костевич [и др.] // Национальный статистический комитет Республики Беларусь. - Минск, 2011. - 283 с.


Review

For citations:


Markevich D.V., Putyatin Yu.V., Tavrykina O.M. THE COMPARATIVE ANALYSIS OF COMPOSITION OF ESSENTIAL AMINO ACIDS IN BASIC PRODUCTION OF CEREALS. Soil Science and Agrochemistry. 2013;(1):178-185. (In Russ.)

Views: 202


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-8475 (Print)