Preview

Soil Science and Agrochemistry

Advanced search

THE INFLUENCE OF COMPLEX FERTILIZERS WITH MICROELEMENTS ON PRODUCTIVITY, NITRATE AND MARKETABILITY OF CARROT EARLY AND LATE HARVESTING TIME

Abstract

The article provides information about the effect of irrigation and complex fertilizers with microcells (with chlorine and without chlorine) and NS-containing fertilizers on quality of carrots (carotene, vitamin C, soluble sugars, organic acids, pectin) of different terms of harvesting. It is established that these receptions had influence positively on improvement of quality of carrot.

About the Authors

H. V. Pirahouskaya
Институт почвоведения и агрохимии, г. Минск, Беларусь
Russian Federation


D. G. Myslivets
Институт почвоведения и агрохимии, г. Минск, Беларусь
Russian Federation


I. M. Pochitskaya
Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию, г. Минск, Беларусь
Russian Federation


References

1. Гладушняк, А.К. Повышение качества растительных консервированных продуктов для детского питания / А.К. Гладушняк. - М.: Обзор ЦНИИТЭИ, 1978. - 5-10 с.

2. Кретович, В.Л. Биохимия растений / В.Л. Кретович. - М.: Высшая школа, 1986. - 503с.

3. Шобингер, У. Фруктовые и овощные соки: научные основы и технологии / У. Шобингер. - СПб: Профессия, 2004. - С. 640.

4. Ребезов, М.Б. Экология и питание. Проблемы и пути решения / М.Б. Ребезов [и др.] // Фундаментальные исследования. - 2011. - № 8 - С. 393-396.

5. Государственный реестр сортов и древесно-кустарниковых пород / Под ред. В.А. Бейня. - Минск, 2012. - 204 с.

6. Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения каротина: ГОСТ 8756.22-80. Введ. 01.01.81. - Минск: Госстандарт, 2011. - 8 с.

7. Определение содержания витамина C (аскорбиновой кислоты) в напитках и соковой продукции методом высокоэффективной жидкостной хроматографии. Методика выполнения измерений: МВИ. МН 3625-2010

8. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ 28562-90. - Введ. 01.07.91. - Минск: Госстандарт, 2011. - 16 с.

9. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555.0-82. - Введ. 01.01.83. - Минск: Госстандарт, 2011. - 8 с.

10. Продукты переработки плодов и овощей. Титриметрический метод определения пектиновых веществ: ГОСТ 29059-91. Введ. 01.07.92. - Минск: Госстандарт, 2011. - 8 с.

11. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов. - М.: Агропромиздат, 1985, - 351 с.

12. Ильченко, С.Г. Технология и технохимический контроль консервирования./ С.Г. Ильченко, А.Т. Марх, А.Ф. Фан-Юнг. - М.: Пищевая промышленность, 1974. - 422 с.


Review

For citations:


Pirahouskaya H.V., Myslivets D.G., Pochitskaya I.M. THE INFLUENCE OF COMPLEX FERTILIZERS WITH MICROELEMENTS ON PRODUCTIVITY, NITRATE AND MARKETABILITY OF CARROT EARLY AND LATE HARVESTING TIME. Soil Science and Agrochemistry. 2014;(1):347-363. (In Russ.)

Views: 124


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-8475 (Print)