Preview

Soil Science and Agrochemistry

Advanced search

Dynamics of nitrogen, phosphorus and potassium content in spring wheat plants during the growing season depending on growing conditions

Abstract

The article presents the results of studying the dynamics of the content of the main nutritional elements (nitrogen, phosphorus, potassium) in spring wheat plants during the growing season depending on the growing conditions. It has been established that under conditions of high content of available phosphorus and potassium in the soil, the main indicator determining the yield of spring wheat grain is the nitrogen content in plants. Grain yield at the level of 60–75 c/ha with a protein content of 14–16 % and gluten of 29–38% is formed with the nitrogen content in spring wheat plants – in the phase of 1 node 3,80–4,90 %, in the flag leaf phase – 2,00–2,70 %, heading – 1,60–2,10 %, milk ripeness – 1,60–1,70 %..

About the Authors

O. G. Kulesh
Институт почвоведения и агрохимии
Belarus


E. G. Mezentseva
Институт почвоведения и агрохимии
Belarus


A. A. Gracheva
Институт почвоведения и агрохимии
Belarus


S. M. Zenkova
Институт почвоведения и агрохимии
Belarus


References

1. Влияние условий внешней среды на усвоение растениями элементов питания [сайт]. – URL: https://studbooks.net/76156/agropromyshlennost/vliyanie_usloviy_vneshney_sredy_usvoenie_rasteniyami_elementov_pitaniya (дата обращения: 23.04.2024).

2. Церлинг, В. В. Агрохимические основы диагностики минерального питания сельскохозяйственных культур / В. В. Церлинг. – М. : Наука, 1978. – 216 с.

3. Магницкий, К. П. Диагностика потребности растений в удобрениях / К. П. Магницкий. – М. : Московский рабочий, 1972. – 271 с.

4. Сабинин, Д. А. Избранные труды по минеральному питанию растений / Д. А. Сабинин. – М. : Наука, 1971. – 512 с.

5. Организационно-технологические нормативы возделывания зерновых, зернобобовых, крупяных, кормовых и технических растений: сборник отраслевых pегламентов / Научно-практический центр НАН Беларуси по земледелию ; рук. работы: Ф. И. Привалов [и др.] ; под общ. ред. В. Г. Гусакова, Ф. И. Привалова. – Минск : ИВЦ Минфина, 2022. – 530 с.

6. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Б. А. Доспехов. – 5-е изд. доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

7. Ягодин, Б. А. Агрохимия: учебник / Б. А. Ягодин, П. М. Смирнов, А. В. Петербургский. – М. : Агропромиздат, 1989. – 639 с.

8. Зерновые культуры / Д. Шпаар [и др.] ; под общ. ред. Д. Шпаара. – Минск : ФУАинформ, 2000. – 421 с.

9. Более 40 новых сортов зерновых [сайт] // Газета навука. – 2019. – № 13. – URL: http://gazeta-navuka.by/novosti/1651-bolee-40-novykh-sortov-zernovykh (дата обращения: 13.02.2024).

10. Вильдфлуш, И. Р. Динамика накопления элементов питания яровой пшеницей в зависимости от сорта и удобрений / И. Р. Вильдфлуш, Е. И. Коготько // Вестник БГСХА : науч.-метод. журн. – 2021. – №3. – С. 117–121.

11. Коготько, Е. И. Урожайность и качество зерна яровой пшеницы в зависимости от сорта, удобрений, росторегуляторов и инокулянта / Е. И. Коготько, И. Р. Вильдфлуш // Земледелие и растениеводство – 2020. – № 6. – С. 23–28.

12. Михайлова, Л. А. Агрохимия : курс лекций: в 3 ч. Ч 1: Удобрения: виды, свойства, химический состав / Л. А. Михайлова; М-во с.-х. РФ, федеральное гос. бюджетное образоват. учреждение высшего образования «Пермская гос. с.-х. акад. им. акад. Д. Н. Прянишникова». – Пермь : ИПЦ «Прокростъ», 2015. – 426 с.


Review

For citations:


Kulesh O.G., Mezentseva E.G., Gracheva A.A., Zenkova S.M. Dynamics of nitrogen, phosphorus and potassium content in spring wheat plants during the growing season depending on growing conditions. Soil Science and Agrochemistry. 2024;(2):58-69. (In Russ.)

Views: 16


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-8475 (Print)