Yield and quality of pea’s grain in relation to the mineral nutrition by magnesium and sulfur on podzoluvisol loamy soils
Abstract
In a stationary field experiment four levels of exchangeable magnesium content were prepared, reflecting the differences in arable soils of Belarus (Mg 45–240 mg/kg of soil). The optimal range of exchangeable Mg 120–140 mg/kg of soil was found for the formation of a high yield of peas with good grain quality. The equivalent ratio of cations in the soil should be Ca2+: Mg2+ = 4–5 and K+: Mg2+ = 0,6–0,7. It was found the positive yield response to sulfur applied to soil and to foliar application of magnesium sulphate solution, that verified the deficit of S and Mg nutrition for pea plants at the range of exchangeable Mg content <120 mg/kg of soil. The parameters of soil and plant diagnostics of pea nutrition with sulfur and magnesium have been developed.
About the Authors
I. M. BogdevitchBelarus
I. S. Stanilevich
Belarus
Yu. V. Putyatin
Belarus
V. A. Dovnar
Belarus
Ye. S. Tretiakov
Belarus
References
1. Аристархов, А. Н. агрохимия серы / А. Н. Аристархов. – М.: ВНИИа, 2007. – 272 с.
2. Маслова, И. Я. Оптимизация питания яровой пшеницы серой / И. Я. Маслова // Земледелие. – 2010. – № 1. – С. 16–17.
3. Аристархов, А. Н. Сера в агроэкосистемах России: мониторинг содержания в почвах и эффективность ее применения / А. Н. Аристархов // Международный сельскохозяйственный журнал. – 2016. – № 5. – С. 39–47.
4. Пироговская, Г. В. Поступление, потери элементов питания в системе «атмосферные осадки–почва–удобрение–растение» / Г. В. Пироговская. – Минск: Беларус. навука, 2018. – 227 с.
5. Магницкий, К. П. Диагностика потребности в удобрениях / К. П. Магницкий. – М.: Московский рабочий, 1972. – 271 с.
6. Кулаковская, Т. Н. Почвенно-агрохимические основы получения высоких урожаев / Т. Н. Кулаковская. – Минск, 1978. – С. 227–232.
7. Прокошев, В. В. Магниевые удобрения в интенсивном земледелии. Обзорная информация / В. В. Прокошев [и др.]. – ВНИИТЭИагропром, 1987. – 51 с.
8. Клебанович, Н. В. Известкование почв Беларуси / Н. В. Клебанович, Г. В. Василюк. – Минск: БГУ, 2003. – 322 с.
9. Агрохимическая характеристика почв сельскохозяйственных земель Республики Беларусь (2013–2016 гг.) / И. М. Богдевич [и др.]; под общ. ред. И. М. Богдевича. – Минск: Ин-т почвоведения и агрохимии, 2017. – 275 с.
10. Диагностика магниевого питания сельскохозяйственных культур на дерново-подзолистых суглинистых почвах / И. М. Богдевич [и др.] // Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Сер. аграрных навук. – 2016. – № 2. – С. 34–42.
11. Сельское хозяйство Республики Беларусь: статистический сборник / Нац. стат. ком. РБ. – 2020. – 178 с.
12. Зернобобовые культуры / Д. Шпаар [и др.] – Минск: ФУ аинформ, 2000. – 264 с.
13. Кукреш, Л. В. Оценка белка зернобобовых культур по аминокислотному составу / Л. В. Кукреш, И. В. Рышкель // Земляробства i ахова раслiн. – 2008. – № 1. – С. 21–24.
14. Организационно-технологические нормативы возделывания зерновых, зернобобовых, крупяных культур: сборник отраслевых регламентов: рук. разраб. / Ф. И. Привалов [и др.]; НАН Беларуси, НПЦ НаН Беларуси по земледелию. – Минск: Беларус. навука, 2012. – 288 с.
15. Рекомендации по применению серосодержащих удобрений под сельскохозяйственные культуры / Г. В. Пироговская [и др.]; НаН Беларуси, Ин-т почвоведения и агрохимии. – Минск: Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2020. – 64 с.
16. Церлинг, В. В. агрохимические основы диагностики минерального питания сельскохозяйственных культур / В. В. Церлинг. – М.: Наука, 1978. – 215 с.
17. Nutritional disorders of plants – development, visual and analytical diagnosis / W. Bergmann [et al.]. – Stuttgart; New York, 1992. – 234 p.
Review
For citations:
Bogdevitch I.M., Stanilevich I.S., Putyatin Yu.V., Dovnar V.A., Tretiakov Ye.S. Yield and quality of pea’s grain in relation to the mineral nutrition by magnesium and sulfur on podzoluvisol loamy soils. Soil Science and Agrochemistry. 2021;(1):93-105. (In Russ.)