Preview

Soil Science and Agrochemistry

Advanced search

Yield and quality of bitter and aromatic hop varieties depending on the level of mineral nutrition in the soil and climatic conditions of the Republic of Belarus

Abstract

The soil and climatic conditions of the Republic of Belarus are favorable for the growth and development of various bitter and aromatic hop varieties from different regions of the world. Of the cultivated bitter varieties, Hallertauer Magnum Bel (11,5– 13,3 c/ha) are distinguished by the yield level of cones, Pearl Bel (9,5–11,2 c/ha) from the aromatic group, and Hallertauer Magnum Bel (12,7–13,2 %) and Northern Brewer Bel (10,1–12,3 %). It should be noted the high potential productivity of the Pearl Bel variety, which is characterized by a large number of forming cones (4504–4783 pcs.) and maximum leaf mass (11.5–14.5 c/ha). The highest coefficients of the β/α acid ratio were obtained in Thettnanger Bel varieties (1,00–1,04). The effect of various doses of nitrogen-phosphorus-potassium fertilizers on the yield of hop cones has been established.

About the Authors

G. M. Milosta
Гродненский государственный аграрный университет
Belarus


V. V. Lapa
Институт почвоведения и агрохимии
Belarus


A. G. Tarasevich
Гродненский государственный аграрный университет
Belarus


I. M. Orlov
Гродненский государственный аграрный университет
Belarus


References

1. Лапа, В. В. Минеральные удобрения и пути повышения их эффективности / В. В. Лапа, В. Н. Босак / Белорус. науч.-исслед. ин-т почвоведения и агрохимии. – Минск, 2002. – 184 с.

2. Лапа, В. В. Оптимальные дозы удобрений под сельскохозяйственные культуры: рекомендации / В. В. Лапа, В. Н. Босак; Белорус. науч.-исслед. ин-т почвоведения и агрохимии. – Минск, 2002. – 24 с.

3. Ляшенко, Н. И. Физиология и биохимия хмеля / Н. И. Ляшенко, Н. Г. Михайлов, Р. И. Рудык. – Житомир : Полисся, 2004. – 408 с.

4. Ляшенко, Н. И. Основные результаты исследований по физиологии и биохимии хмеля / Н. И. Ляшенко, Г. Д. Солодюк // Сб. науч. тр. / Науч.-исслед. и проект.-технолог. ин-т хмелеводства. – Киев, 1988. – Вып. 10: Хмелеводство. – С. 14–19.

5. Милоста, Г. М. Качество шишек хмеля и пива в зависимости от применения комплексных удобрений / Г. М. Милоста, Е. А. Цед // Земледелие и селекция в Беларуси : сб. науч. тр. / Науч.-практ. центр НАН Беларуси по земледелию; редкол.: М. А. Кадыров (гл. ред.) [и др.]. – Жодино, 2009. – Вып. 45. – С. 330–339.


Review

For citations:


Milosta G.M., Lapa V.V., Tarasevich A.G., Orlov I.M. Yield and quality of bitter and aromatic hop varieties depending on the level of mineral nutrition in the soil and climatic conditions of the Republic of Belarus. Soil Science and Agrochemistry. 2025;(1):117-124. (In Russ.)

Views: 96


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0130-8475 (Print)